STK’lardan Yeni Cami İle İlgili Ortak Basın Açıklaması

STK’lardan Yeni Cami İle İlgili Ortak Basın Açıklaması

Malatya’da restorasyonu ile birlikte kamuoyu gündemini meşgul eden Yeni Cami ile ilgili Sivil Toplum Kuruluşları bir araya gelerek yapılan çalışma ile ilgili eleştirilerini, önerilerini ve teşekkürlerini kamuoyu ile paylaşmak adına bir basın açıklaması düzenlediler.

Yeni Cami önünde yapılan basın açıklamasının sözcülüğünü Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Tarihçi Abdulkadir Artan yaptı.

Artan yaptığı açıklamada Yeni Camide ki son düzenlemelerin toplumun bütün kesimlerini rahatsız ettiğini bugün bu rahatsızlığı dile getirilmesi için yine toplumun farklı kesimlerini temsil eden STK’lar ile birlikte bir açıklama yaparak konu ile ilgili bir farkındalık oluşturmak istediklerini belirtti.  Artan, bu konuda kamuoyunun sesine kulak vererek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde girişimlerde bulunan AK Parti MKYK Üyesi Bülent Tüfenkçi, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’a Sivil Toplum Kuruluşları ve Malatyalılar adına teşekkürlerini iletti.

Basın açıklamasına Malatya ‘daki 46 Sivil Toplum Kuruluşu destek verdi.

Av. Abdulkadir Artan yaptığı basın açıklamasında;

“Bilindiği gibi 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen Elazığ-Malatya depreminde Malatya’mızın simge eserlerinden Yeni Cami’miz ağır hasar almıştır.

Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından Yeni Cami restorasyon projeleri hazırlanmış ve Sivas Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanmıştır. Bugünkü Malatya şehir merkezimizin en önemli kültürel varlığı olan ve halk arasında “Teze Cami” olarak bilinen Yeni Cami’mizin avlusunda Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çevre düzenlemesinin camimizin tarihi dokusuna, mimari özelliklerine, şehir hafızasına aykırı olduğu ve camimizin çevresi ile kurduğu bağı kopardığı tarafımızca gözlemlenmiştir.

Yapılan çalışmalar ile camimizin 1912 yılında tamamlanmasından hemen sonra inşa edilen ve esasen bütün selatin camilerinde de benzerlerini gördüğümüz ana giriş kapısının önündeki merdivenlerin sağ ve solundaki 24 adet abdest alma yeri kapatılmıştır. Önceki restorasyonlarda cami avlusuna inşa edilen şadırvan yıkılmış ve abdest alma mekanı olarak cami avlusunun kuzey cephesi boyunca çelik konstrüksiyon üzerine mermer kaplama yapılarak caminin kuzey tarafından silueti büyük ölçüde kapatılmıştır. Şadırvanın yıkılmasıyla avlu altındaki tuvaletlerin havalandırma sistemi de ortadan kaldırılmıştır.

Son restorasyonla cami avlusunun kuzey-batısında ve avlu üzerinde çelik konstrüksiyon, engelli tuvaleti, kadınlar abdest yeri, elektrik pano odası ve halı kilim depo odasının da monte edildiği ancak Malatya halkının yapılan yanlış uygulamanın tamamına yaptığı haklı tepkilerden sonra bu imalatın kısmen söküldüğü de görülmüştür.

Hepimizin bildiği gibi Malatya Yeni Cami son dönem Osmanlı eserlerinden olup büyük ölçüde padişah-devlet-halk iş birliği ile inşa edilmiştir. Bu camimizin yerinde 1842 yılında Hocazade Hacı Yusuf Efendi tarafından bir cami inşa edilmiştir Hacı Yusuf Efendi tarafından yapılan caminin 1889 ve 1890 Malatya çarşı yangınlarında tahrip olması üzerine 1891 yılında Yeni Caminin yeniden inşasına başlanmış ve Padişah II. Abdulhamid’in kişisel hazinesinden yaptığı bağışlardan ve kamu gücünü aktarmasından dolayı Malatyalıların talebi üzerine camimiz Hamidiye Camii olarak inşa edilmiştir.1912 yılında camimiz İttihat Ve Terakki Hükümetinin isteği ile Yeni Cami olarak adlandırılmakla birlikte Malatyalılar tarafından Teze Cami olarak bilinmiştir. Dedelerimizin bu camide emeği, babalarımızın ve bizlerin hatıraları bulunmaktadır. Kamuoyunun huzurunda Vakıflar Bölge Müdürlüğü bürokratlarına camimizin abdest alma yerlerine yönelik müdahaleyi kabul etmeyeceğimizi, cami avlusunun kuzey cephesine yapılan ve caminin silüetini etkileyen imalatlara kesinlikle karşı olduğumuzu ve bu hususlarda caminin aslına uygun restorasyonun sağlanmasına kadar bütün yasal yolları sürdüreceğimizi yaptığımız toplantılar, yetkililerle görüşmeler ve medyadaki paylaşımlarımızla belirtmiştik.

Dün Malatya Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan ve Malatya Milletvekilimiz Sayın Bülent Tüfenkçi’nin Vakıflar Genel Müdürü Sayın Burhan Ersoy ile görüşme yaptığını ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün Malatya halkının görüşlerini dikkate alıp Yeni Cami avlusunda yapılan son restorasyonun revize edeceğini öğrenmiş bulunmaktayız. 14 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’da Vakıflar Genel Müdürlüğü ekibi, Sayın Selahattin Gürkan, Sayın Bülent Tüfenkçi Yeni Cami avlusunda keşif ve inceleme yapacaklardır. Biz de bu keşifte hazır bulunup Malatya halkının taleplerini yetkililere bildireceğiz. Bu vesile ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kent Konseyi Başkanımız Sayın Selahattin Gürkan’a, Ak Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Sayın Bülent Tüfenkçi’ye, toplumsal bir farkındalık oluşmasına katkı sağlayan sivil toplum kuruluşlarımıza, kanaat önderlerimize, yerel basınımıza teşekkür ediyoruz.

Aşağıda imzası olan sivil toplum kuruluşlarının, meslek odalarının, resmi kurumların temsilcileri ve Malatya’mızın kanaat önderleri olarak bu işin peşini bırakmayacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” dedi.

 

Basın Açıklamasına Destek Veren STK’lar

1.       

Abdulkadir Artan: Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri

2.       

Abdulvahap Ortaç: Battalgazi Muhtarlar Derneği Başkanı

3.       

Abdurrahman Taşkesen: ÖNDER Malatya Şube Başkanı

4.       

Adil Akkoyunlu: İLESAM Malatya Şube Başkanı

5.       

Affan Aksoğan: Yeni Cami Dernek Başkanı

6.       

Ahmet Baysar: Niyazi Mısri Kültür Vakfı

7.       

Ahmet Küçük: Ensar Vakfı Malatya Şube Başkanı

8.       

Ahmet Soydoğdu: ESDER Şube Başkanı

9.       

Alaaddin Aktaş: Kayısı Kent Muhtarlar Dernek Başkanı

10.    

Ali Er: Sonsöz Gazetesi İmtiyaz Sahibi

11.    

Ali Evren: Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Koop. Başk.

12.    

Ali Yiğit: Tecde Mahalle Muhtarı

13.    

Aliseydi Yücekaya: Malatya Köy ve Mahalle Muhtarları Dernek Başkanı

14.    

Atilla Kantarcı: Malatya Kültür Yaşam Dernek Başkanı

15.    

Bahattin Öner: Şehir Gönüllüleri Meclisi Üyesi

16.    

Bayram Güngör: Malatya Kent Konseyi Şehir Gönüllüleri Meclisi Üyesi

17.    

Bekir Sözen: Çekül Vakfı

18.    

Ebubekir Bakan: Malatya Medeniyet Derneği

19.    

Emin Yücetaş: Kanaat Önderi

20.    

Eşref Doğan: CEM Vakfı Malatya Şube Başkanı

21.    

Hasan Bulğak: Malatya Şehir ve Sanat Derneği

22.    

Hasan Demirbağ: Araştırmacı Yazar

23.    

Hasan Meşeli: Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Vakfı Başkanı

24.    

Hüseyin Söylemez: Memur-Sen Malatya Şube Başkanı

25.    

İhsan Akın: MAHTAB Başkanı

26.    

Mehmet Birgin: Diyanet Sen Malatya Şube Başkanı

27.    

Mehmet Karabay: Malatya Kent Konseyi Şehir Gönüllüleri Mcl.Başkanı

28.    

Mehmet Karagöz: İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi

29.    

Mesut Demir: TÜGVA Malatya Şubesi Başkanı

30.    

Mustafa Eren: Türkiye Muhtarlar Derneği Malatya Şube Başkanı

31.    

Mustafa Özkan: İlim yayma Cemiyeti Malatya Şubesi Başkanı

32.    

Naci Şavata: Kanaat Önderi

33.    

Nadir Günata: Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı

34.    

Necati Karabay: Hukukçu

35.    

Orhan Tuğrulca: Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çlş Grubu

36.    

Ömer Derin: İHH Malatya Şube Başkanı

37.    

Ramazan Özcan: Malatya Ticaret Borsası

38.    

Sadi Ergül: Birlik Vakfı Malatya Şubesi

39.    

Salman Şahbaz: Yeşilyurt Muhtarlar Derneği Başkanı

40.    

Şahin Demir: Malatya Muhtarlar Derneği Başkanı,

41.    

Şahin Doğan: Kitapçılar Derneği

42.    

Şevket Keskin: ESOB Başkanı

43.    

Vahap Güner: Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı

44.    

Yunus Emre Fidanel: Malatya Mimarlar Odası Başkanı

45.    

Ali Yalçın: Rışvan Der

46.    

Taner Özhan: Malatya Hukukçular Derneği

;