KISA BİR SÜRE, DUYMADIĞINIZI, GÖRMEDİĞİNİZİ, KONUŞAMADIĞINIZI DÜŞÜNÜN VE FARK EDİN

KISA BİR SÜRE, DUYMADIĞINIZI, GÖRMEDİĞİNİZİ, KONUŞAMADIĞINIZI DÜŞÜNÜN VE FARK EDİN

Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğü işbirliğinde toplumda engellilere yönelik farkındalık yaratmak ve toplumu engellilere adapte etmek adına “Farklı Olanla Birlikte Yaşamak” konulu konferanslar düzenliyor ve engellilerin sosyal hayatta karşılaştıkları sıkıntıları konusunda empati oluşturmak adına engelli olmayan bireylere engelli parkurlarında uygulamalar yaptırıyor.

Bu kapsamda Avni Kiğılı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinde ilk program gerçekleştirildi. Programa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Şube Müdürü Seyit Soner Yılmaz, Avni Kiğılı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Nurhan Bilici, okul yöneticileri, sunumlarını yapmak üzere emekli Milli Atlet Ramazan Cuğlan ve PDR Öğretmeni Nurettin Kaplan katıldı ve okul öğrencileri katıldı.

Farklı olanların hayatı kolaylaştırmanın hepinizin görevi olduğunu ifade eden Avni Kiğılı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Okul Müdürü Nurhan Bilici, herkesin bu zorluklarla karşılaşa bileceğini söyledi.

Malatya Doğu Anadolu Bölgesinde En Fazla Engelli Vatandaşı Olan İl

Malatya Büyükşehir Kent Konseyi Engelliler Çalışma Grubu ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Şube Müdürlüğü olarak okullarda engellilik ile alakalı konferanslar düzenlediklerini ifade eden Seyit Soner Yılmaz, “Malatya da şuan da 69.370 engelli kardeşimiz var. Malatya Doğu Anadolu Bölgesinde en fazla engelli vatandaşı olan il ve bu engellerin %80’i doğumdan sonra edinilen engeller. Bu yüzden engellikle ilgili bilgilendirme yapmak için bu konferansları düzenlemeyi uygun gördük” dedi.

Herkesin bir engelli adayı olduğunu vurgulayan kısa bir hikâye anlatan Ramazan Cuğlan, “Kısa bir süre oturduğunuz sandalyelerden hiç kalkamayacağınızı hayal edin. Kısa bir süre duymadığınızı varsayın. Arkadaşlarınızın sesini duyamadığınızı veya konuşarak anlaşamadığınız hayal edin.  Eğer bu deneyleri şuan içinizde yaptıysanız aranıza katılmakta çektiğimiz zorlukları artık biraz biliyorsunuz” dedi.

Görme engelli olmasından dolayı gerek eğitim hayatından gerekse de günlük hayatta yaşadığı zorlukları öğrencilere anlatan PDR Öğretmeni Nurettin Kaplan, “Hayatım boyunca her zaman hayalimin peşinden koştum, birçok kez zorluklarla karşılaştım ama hiçbir zaman vazgeçmedim ve inandığım bir şey vardı; zafer ve kararlılık, bunlardan hiçbir zaman vazgeçmedim” dedi.

Programın sonunda öğrenciler emekli Milli Atlet Ramazan Cuğlan’a ve PDR Öğretmeni Nurettin Kaplan’a günlük hayatta karşılaştıkları sıkıntılarla alakalı sorular yönelterek, okul bahçesinde kurulan engelli parkurun da baston ve tekerlekli sandalye ile parkuru tamamlaya çalıştılar.

     
;