GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ERMENİ MESELESİ" KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE ERMENİ MESELESİ" KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Şehit Zekeriya Bitmez İmam Hatip Ortaokulu’nda ‘Geçmişten Günümüze Ermeni Meselesi’ konulu program düzenlendi. Programa konuşmacı olarak Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan katıldı.

Şehit Zekeriya Bitmez İmam Hatip Ortaokulu konferans salonunda gerçekleşen programa, Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, Şehit Zekeriya Bitmez İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Ömer Faruk Kılıçarslan, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Geçmişten günümüze ermeni meselesi hakkında bilgi veren Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Abdulkadir Artan, “Anadolu farklı dillerin ve etnik kökenlerin tarih boyunca yaşadığı bir diyar. İslam orduları Hz. Ömer zamanında bu topraklara ilk defa geldiler ve bu toprakları fethettiler. Ermeniler, Rumlar ve diğer etnik topluluklarda o dönemki Müslümanların hoşgörüsü içerisinde kendi dillerini konuşarak farklıklarını sürdürdüler” dedi.

Artan, “Selçuklu Devleti’nin büyük komutanı Alparslan’ın Malazgirt savaşını kazanmasından sonra yine o dönem hoşgörünün gösterilmesi ile birlikte Ermeniler kiliselerine giderek, alfabelerini kullanarak, sanatkârlıkve ticaretlerini yaparak bizimle beraber yaşamaya devam ettiler. Biz onlara bir isim taktık“Milleti Sadıka” yani bizlere ihanet etmeyen bağlı kalan işinde gücünde insan olarak yaşadılar” dedi.

Genel Sekreter Artan,“29 Mayıs 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesi ile birlikte o güne kadar İstanbul’da olmayan dini müessese Ermeni Patrikhanesini kurdu. Bu neyi gösteriyor, biz Müslümanlar bizim gibi düşünmeyen bizim gibi inanmayanlara da eğer bize ihanet etmiyorlarsa sesimizi çıkarmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrılıkçı Ermeniler II. Abdülhamit’e karşı 20.Yüzyılın Başında Suikast Düzenledi

Geçmişten Günümüze Ermeni meselesi ile ilgili Artan şunları aktardı: 19. yüzyılda emperyalist devletlerin girişimleri ile ayrılıkcı ermeni örgütleri kurulmaya başladı. Başta Taşnak ve Hınçak örgütleri olmak üzere bu örgütler sabotajlar, saldırılar gerçekleştirdi. Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’e karşı 20.Yüzyılın başındaki suikastın düzenleyicileri arasında ayrılıkçı ermeni örgütleri de vardı.

1914 yılında bizimde katıldığımız 1. Dünya Savaşı devam ederken ayrılıkçı ermeni örgütleri işgalcilerle işbirliği yapmaya başladı. yüzbinlerce Mehmetçik 1915 yılında Çanakkale ve Kafkas cephelerinde şehadete yürürken Doğu Anadolu’da ayrılıkçı ermeni örgütler Ruslarla işbirliği yapamaya başladı. Sadece Van’da 30 bin civarında MüslümanErmenilerce şehit edildi. Aynı hadiseler Bitlis ve diğer Anadolu şehirlerinde de yaşandı. Binlerce vatandaşımız başta Malatya olmak üzere Anadolu içlerine çekildi.

Osmanlı Hükümeti o yıl Osmanlı topraklarındaki bir kısım Ermeni’yi gene Osmanlı ülkesinin Suriye ve civarındaki kısımlarına yerleştirdi. Bugün ermeni milliyetçilerinin dillerine doladığı ve soykırım ile suçladıkları girişim bu olaydır.

1917 yılında Sovyetler Birliğinin kurulmasıyla, Rusya savaştan çekildi. Milliyetçi Rus subaylarının silahlarını teslim ettiği ermeni terör örgütleri Erzincan, Erzurum ve Kars başta olmak üzere Müslüman Türk halkına yönelik katliamlar yaptı. Rusların ve batılı devletlerin girişimi ile kurdurulan Ermenistan devletinin başkenti Erivan ünlü bir Türk İslam hanlığının merkezi olmasına rağmen bugün sadece iyi geçindikleri İran’dan dolayıŞiiMüslümanlarının namaz kılabildiği bir tek camiye sahiptir.

Sovyetler Birliği döneminde sınırlar çizilirken Nahcivan Azerbaycan’a bırakılmakla birlikte Nahcivan ile asıl Azerbaycan arasındaki Zengezor koridoru Müslüman Türklerden arındırılıp Ermenistan’a bırakıldı. Böylelikle Türkiye ile Azerbaycan ve Türk Dünyası arasındaki iletişim koparıldı. Azerbaycan içlerindeki tarihi Türk İslam yurdu olan Karabağ ise geçen süre zarfında Ermenilerin çoğunluk teşkil ettiği özerk bir bölgeye dönüştürüldü. Yaklaşık 30 yıl önce Karabağ Ermenileri, Ermenistan’ın girişimiyle Karabağ’daki Müslüman Türk şehirlerini ve köylerini işgal ederek başta Hocalı olmak üzere büyük katliamlar yaşattı. Öyleki bu işgaller sırasında Karabağ özerk bölgesinin dışındaki Lâçin, Kelbecer, Cebrail, Zengilan gibi şehirler dahi ermeni işgalinden kurtulamadı.

En son 2022 yılında gerçekleştirilen ikinci Karabağ zaferiyle Türkiye Cumhuriyet’in ve Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın maddi ve manevi yardımlarıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Karabağ’da kontrolü sağladı. 

;