Kent Konseyi tarafından “Şer’iyye Sicillerinde Malatya” Konusu Anlatıldı

Kent Konseyi tarafından “Şer’iyye Sicillerinde Malatya” Konusu Anlatıldı

Kent Konseyi tarafından “Şer’iyye Sicillerinde Malatya” Konusu Anlatıldı

Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu tarafında başlatılan Malatya Kültürel Miras Okulu ikinci dönem dersleri büyük bir ilgi ile devam ediyor.

Bu kapsamda Malatya Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen konferansa İnönü Üniversitesi emekli Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Karagöz, Malatya Kent Konseyi Tarih ve Kültür Mirası Çalışma Grubu Temsilcisi Orhan Tuğrulca ve tarih severler katıldı. Prof. Dr. Mehmet Karagöz “Şer’iyye Sicillerinde Malatya” konusu ile tarih severlere bilgi verdi.

Prof. Dr. Mehmet Karagöz,  eski Türk Tarihini bilmek için araştırmacıların ulusal ve yabancı kaynaklara başvurduklarını belirterek, “Bugün Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı’nda Osmanlı arşivi olarak 300 milyona yakın vesika, 105 binin üzerinde defter bulunuyor. Vesikaların neredeyse yüzde yirmiye yakını üzerinde çalışılmış. Geriye kalan sermayemiz halen gün yüzüne çıkmayı bekliyor” dedi.

Osmanlı kadılarının gerek mahkeme gerekse dışardan tuttukları kayıtlara sicil adı verildiğini söyleyen Karagöz, bunlara bazen “Mahkeme Kayıtları” bazen “Şer’iyye Sicilleri” bazen de “Kadı Sicilleri” gibi birçok şekilde adlandırıldığını,  bu kayıtları tutan kişilerin ise kadılar olduğunu belirtti.  

Karagöz,  “Malatya ile ilgili defterlere baktığımızda; bunlardan 2 tanesi Tanzimat Öncesi, 11 tanesi Tanzimat Sonrası, 4 tanesi de Arapgir ilçesinin defteridir. Sicilleri iyi ve doğru okumak tarih bilimi için çok kıymetlidir” dedi.

Programın sonunda katılımcılar konu ile ilgili çeşitli soruları Prof. Dr. Mehmet Karagöz’e sordular. 

Galeri

;